Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching

Wat met Vaderdag?

8 juni 2022

Met Vaderdag in het vooruitzicht wordt er op veel basisscholen en thuis weer met alle liefde geknutseld voor papa. Cadeautjes worden gekocht, voor de liefste papa. Maar wat als je geen (lijfelijke) papa meer hebt?

Ik vraag ieder jaar opnieuw aan mijn dochters wat ze willen met Vaderdag. Want wat ze willen verschilt per jaar en een verlies verwerk je nu eenmaal niet in één schooljaar. Lukt het ze zelf niet om tot een besluit te komen, dan help ik ze met voorstellen.
Iedere keuze die ze hierin maken is goed.
Ik doe dat als juf ook, ik vraag het kind wat het wil en geef ze altijd de mogelijkheid 2 cadeautjes te maken, voor als er ook een stiefpapa is. De keuze laat ik bij het kind.
Gelukkig hadden de meiden ook steeds een leerkracht die met ze mee denkt en hen nú 7 jaar later nog steeds vraagt wat ze willlen. Alles is goed.
Mijn meiden kiezen er steeds voor om wel iets te maken, meestal hetzelfde als wat de klas maakt, want dan ben je geen uitzondering. Of ze doen én-én: hetzelfde als de klas én iets voor papa.
Aan wie ze het geven, mogen ze ook zelf bedenken. Zo zijn de cadeautjes hier al naar opa gegaan, want dat blijft de papa van papa. Een ander jaar hebben ze het zelf gehouden. Of ze gaven het aan papa en legden het bij zijn foto.
Maar ze hebben het cadeautje ook al aan hun stiefpapa gegeven, omdat ze dat zélf wilden. En niet omdat hij nu de papa is, of omdat hij papa’s plaats heeft ingenomen. Absoluut níet zelfs. Ze hebben maar één papa en dat zal altijd zo blijven. Hun stiefpapa is hun papa niet en zal ook nooit hun papa worden. Dat willen we ook niet.
Toch wordt ook hun stiefpapa op Vaderdag in het zonnetje gezet, om hem te bedanken dat hij wel
“Papa- dingen” met ze doet, en die doet hij met andere liefde, maar wel met evenveel liefde.
Tegelijkertijd is er ook plaats voor papa en denken we een keertje extra aan hem en delen we een extra herinnering over hem. Zo kunnen deze dingen, omdat er altijd ruimte voor is, prima naast elkaar.

𝘿𝙚𝙣𝙠 𝙟𝙚 𝙤𝙤𝙠: “𝙒𝙖𝙩 𝙣𝙪 𝙢𝙚𝙩 𝙑𝙖𝙙𝙚𝙧𝙙𝙖𝙜?” 𝙊𝙛 𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧𝙚 𝙙𝙞𝙣𝙜𝙚𝙣 𝙬𝙖𝙖𝙧 𝙞𝙠 𝙟𝙚 𝙢𝙚𝙚 𝙯𝙤𝙪 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙝𝙚𝙡𝙥𝙚𝙣? 𝙎𝙩𝙪𝙪𝙧 𝙢𝙚 𝙜𝙚𝙧𝙪𝙨𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝘿𝙈, 𝙞𝙠 𝙠𝙞𝙟𝙠 𝙜𝙧𝙖𝙖𝙜 𝙢𝙚𝙩 𝙟𝙚 𝙢𝙚𝙚.

Liefs Bianca, 

Delen:

Lees Meer:

“Heb je ergens spijt van?”

16 mei 2024 Vroeg een van de kinderen mij tijdens een groepsbegeleiding. We deden een spelletje om het het gesprek op een andere manier toegankelijker

Stuur me een berichtje