Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching

Scholen – Zorginstanties – Bedrijven

Deskundige Begeleiding, Ondersteuning en/of Educatie rondom Rouw en (aanstaand) Verlies in het Onderwijs, de Zorg of de Hulpverlening.

Wanneer je met mensen werkt is de kans groot dat jij en/of jouw collega’s te maken krijgen met een verlies in het werkveld. We krijgen er namelijk allemaal in ons leven een keer mee te maken. De een helaas wat vroeger dan de ander. Waarschijnlijk, of gelukkig, valt dit niet onder jouw dagelijkse werkzaamheden en zal dit ook niet tot jouw hoofdtaken behoren. Immers wanneer jij leerkracht bent, is jouw hoofdtaak voornamelijk lesgeven en zul jij waarschijnlijk met dezelfde kinderen het schooljaar afsluiten, als waar je mee begonnen bent. Zo zal dat ook zijn wanneer je in de zorg of in de hulpverlening werkt; ook dan kom je wel in aanraking met verdriet, maar minder, met rouw, verlies en overlijden. Tenminste, dat denk je. Maar is dat ook zo?

Rouw en verlies zijn brede begrippen die verder gaan dan het verlies van een dierbare door overlijden. En komt vaker voor en dichter bij huis voor dan je denkt. Rouw en verliesgevoelens komen namelijk ook voor bij:

  • Scheiding
  • Verlies van gezondheid
  • Ziekte binnen het gezin
  • Beperking binnen het gezin
  • Verhuizing
  • Einde van een vriendschap
  • Doublure
  • Verlies van seksualiteit
  • Ongewenst kinderloos

 

Weet jij als professional wat je moet doen, wanneer je plots met rouw en (aanstaand) verlies, (aanstaand ) overlijden te maken krijgt in jouw werkveld? Weet jij hoe je jouw collega, leerling, cliënt, patiënt en zijn/haar omgeving op een echt helpende manier kunt ondersteunen? Wat je moet zeggen? Of krijg je het al warm bij de gedachte? 

Het is niet gek dat je dit geen makkelijk onderwerp vindt, dat je dit onderwerp liever uit de weg gaat, omdat alles zo verdrietig is. Het is niet gek dat je bang bent om iets verkeerds te zeggen. Dat je niet weet hoe je hier mee om moet gaan. Bang om geraakt te worden in je eigen verlies en kwetsbaarheid. Het is ook geen onderwerp waar makkelijk en dagelijks over gesproken wordt. Het is eerder nog een taboe dan dat het een bespreekbaar onderwerp is. Oók voor professionals en deskundigen. En dat is niet erg, dat is nu eenmaal hoe het gaat in onze maatschappij en hoe wij als mensen in deze westerse wereld zijn. Dat is niets om je voor te schamen.

Echter is dat niet wat jouw leerlingen, cliënten, patiënten én hun omgeving nodig hebben.

Verlies vraagt om een aanpassing in het verdere leven. Soms gaat dit vanzelf, maar vaak is er hulp nodig. En dat vraagt net even een andere aanpak. 

Begeleiding

Wil jij graag hulp bij het ondersteunen van jouw doelgroep? Ik bied individuele en/of groepsbegeleiding voor leerlingen, ouders, leerkrachten, zorgpersoneel, hulpverleners, cliënten, leidinggevenden en werknemers. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak, of om te sparren over een situatie. Bezoek ook eens de pagina’s voor volwassenenouderskinderen en jongeren voor meer informatie. 

Spoed

Bij spoedsituaties maak ik altijd ruimte in mijn agenda om te ondersteunen bij het opvangen en begeleiden van leerlingen, cliënten, ouders en personeel wanneer de werkomgeving plots wordt getroffen door verlies.

Training

Willen jullie als team, of jij als professional wél jouw doelgroep kunnen ondersteunen op een manier die passend is, zonder daarbij jezelf uit het oog te verliezen, rekening houdend met je eigen kwetsbaarheid en je dagelijkse werkzaamheden? Dan is het mogelijk om deze training te boeken:

Training: “Hoe houd ik me staande als professional bij rouw en (aanstaand) verlies?”

In deze training leer je:

  • Sterk in je schoenen te staan bij rouw en (aanstaand) verlies
  • Wat rouw en verlies is
  • Hoe dit zich uit in de verschillende leeftijdsgroepen
  • Tools en handvatten te krijgen om rouw in de klas of op de werkvloer aan te pakken
  • Hoe je iemand in rouw kunt ondersteunen
  • Hoe je je als professional staande te houdt bij verlies
  • Hoe je als werkgever en collega een werknemer kunt ondersteunen bij rouw, zodat het verzuim kan voorkomen
  • Eigen casussen in te brengen en te bespreken

 

Reacties van eerdere deelnemers aan de training of aan een begeleiding: 

“Hadden we dit eerder geweten, dan waren we niet zo onzeker geweest,” Leerkrachten van een basisschool na de ondersteuning van hun team, leerlingen en ouders bij het plotselinge verlies van hun collega leerkracht.

“Wauw zo stil zijn we nog nooit geweest en dat wil wat zeggen.” Medewerkers van de intensieve thuisbegeleiding van Zuyderland, na hun deelname aan de training.

Vertel aan Bianca dat wat zij doet met groep 8/6e lj, ook een positief effect heeft thuis.” Een psycholoog die kinderen individueel begeleid bij het plotselinge verlies van hun klasgenoot na een verkeersongeval.

“Wauw, hoe krachtig jij dit weet over te brengen, de theorie gecombineerd met de praktijk.” Medewerkers van de intensieve thuisbegeleiding van Zuyderland, na hun deelname aan de training.

“Iedere week lees ik weer met tranen in mijn ogen de berichtjes van school als je er geweest bent. Maar zo waardevol dat je er bent en wat je doet.

Waar onze zoon, na zoveel verlies eerder vastliep, zijn gevoel niet uitte en letterlijk ziek werd. Zien we nu dat onze zoon het opnieuw moeilijk heeft bij het verlies van zijn klasgenoot. Hij wilde er niet over praten en was vooral heel boos. Daarom waren we ook extra blij dat jij op school kwam.

En wat zien we een verschil bij onze zoon! We merken dat hij zich meer opent, maar ook zijn gevoel toe laat, en dat is voor hem echt een overwinning! Heel fijn dat ze dit met de klas kunnen delen, hoe verdrietig dit ook is. 

Dankjewel voor wat je doet voor de kinderen, het is echt super waardevol.” Een mama die een positieve verbetering ziet na mijn groepsbegeleiding in de klas van haar zoon.

Ervaringsdeskundige

Met 20 jaar ervaring als leerkracht in het (speciaal) onderwijs en als ervaringsdeskundige, bied ik begeleiding vanuit theoretische kennis en persoonlijke ervaring.

Goed om te weten

  • Bij hoogst mogelijke ziektekostenverzekering (NL) kan dit zelfs vergoed worden. 
  • Werkgevers kunnen mogelijk loopbaanbegeleiding inzetten om deze coaching te vergoeden, wat goedkoper is dan ziekteverzuim.

Voor meer informatie of om een training te boeken, neem contact op voor een kennismakingsgesprek.

Laat hier je gegevens achter voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

 

Op deze samenwerking zijn de Algemene voorwaarden van toepassing.

Verhinderd? Dat kan gebeuren, laat het me gewoon max. 24u van te voren weten, dan verplaatsen we de afspraak. Anders ben ik genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.