Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching

Ouders

Ouders van kinderen die rouwen om een verlies

Als (alleenstaande) papa of mama kan het enorm moeilijk zijn om je kind te zien worstelen met het verdriet, van het (aanstaand) verlies van zijn dierbare; zijn papa, mama, zus/broer, opa/oma, vriend/vriendinnetje, etc. Helemaal, als er als rouwende ouder ook nog veel op jou neerkomt.    De dag-dagelijkse dingen, die door je eigen verdriet, je eigen rouwproces, nu een enorme opgave zijn. 

Zichtbaar en onzichtbaar gedrag van kinderen in rouw

Je kind kan op verschillende manieren laten zien en horen dat het, het moeilijk heeft. Hierbij moeten we wel rekening houden met de verschillende leeftijden. Want een peuter zal dit anders uiten dan een negenjarige, of een zestienjarige. Maar net zoals rouw bij volwassenen verschillende vormen heeft, uit zich dat ook bij kinderen op verschillende manieren:

 • Boos
 • Huilen
 • Lichamelijke klachten, buikpijn, hoofdpijn
 • Brutaal
 • Agressief
 • Enorm aangepast
 • Zeuren
 • Uitdagend
 • Onverschillig
 • De Discussie opzoeken
 • Te braaf
 • Vluchten in vrienden of in Schoolwerk
 • Teruggetrokken
 • Aanhankelijk
 • Overal controle op willen uitoefenen

Niet alle uitingen van het gedrag van het kind, zijn even makkelijk om mee om te gaan. Als je dan ook nog zelf aan het rouwen bent, is dat allemaal samen niet simpel.

Soms, merk je niks aan het kind en lijkt het alsof het kind gewoon is doorgegaan met zijn leven. Maar,…Kinderen delen ook niet altijd alles met hun ouders, want papa/mama heeft het al moeilijk genoeg. Het verdriet van papa/mama kan het kind er echt niet bij hebben. Net zoals jij waarschijnlijk je kind in bescherming neemt, neemt je kind jou in bescherming.

Uitgestelde rouw

Het kan ook zijn dat je kind pas veel later rouwt, wanneer je het eigenlijk niet meer verwacht. Nu jij je nieuwe leven weer aardig begint vorm te geven, merk je dat je kind ineens veel meer met het verlies bezig is. Dat heeft meestal er mee te maken, dat het kind nu voelt dat er binnen het gezin ruimte en veiligheid is voor hem/haar om nu te mogen rouwen. Want tijdens mama’s/papa’s rouwproces was papa/mama emotioneel niet bereikbaar. Nu papa/mama dat wel weer is, is er ruimte voor het kind om te kunnen rouwen.

En soms vergeten we wel eens, dat bij een bepaald, meestal onwenselijk, gedrag, een onderliggend verlies ligt. Dat misschien al wat langer geleden heeft plaatsgevonden.

Extra ondersteuning bij kinderen met rouw en (aanstaand) verlies

Wanneer je je kind ziet struggelen met het verlies, dan breekt je hart. Je wilt je kind zo graag ondersteunen, maar je weet niet hoe. Misschien omdat je er de vaardigheden nog niet voor hebt, of omdat het naast je eigen verdriet te zwaar is. Dan kan het helpend zijn om hierin extra ondersteuning te krijgen:

 • Dit kan voor het kind zelf. Kijk dan eens op de pagina Kinderen – Jongeren
 • Maar het kan ook voor jou als ouder;  In deze begeleiding krijg jij de juiste tools en vaardigheden aangereikt, om jouw kind te ondersteunen in jullie gedeelde verdriet. Tegelijkertijd is er in deze begeleiding ook ruimte voor jouw verdriet. Waardoor er bij jou energie en ruimte ontstaat om je kind te kunnen helpen met zijn verlies en verdriet. Doordat jij de vaardigheden aangeleerd hebt om je kind zelf te ondersteunen, blijf jij de veilige haven voor jouw kind. Jij bent en blijft zijn steun en toeverlaat, waar het op kan vertrouwen en bij wie het onvoorwaardelijk terecht kan. 

Wil je met je eigen verdriet rondom jouw rouw en verlies aan de slag d.m.v.  individuele gespreksvoering én tegelijkertijd leren hoe je je kind tijdens zijn/haar verlies en verdriet kan ondersteunen? 

Maak dan een afspraak. 

Natuurlijk kunnen we in de loop van het proces altijd kijken of het wenselijk is om jouw kind hier actief in te betrekken.

De eerste stap zet jij, sámen tackelen we de rest.

Prijzen

Wanneer je met een verlies te maken krijgt, loop je tegen verschillende (levens)vragen, gedachten en gedragingen aan, die horen bij een rouwproces én het vorm geven van je nieuwe leven. Vragen en gedachten die helaas niet in één gesprek te vatten en te vangen zijn. Waardoor één gesprek er helaas niet voor kan zorgen dat dit verdriet al geïntegreerd is in je nieuwe leven. Maar uit ervaring weet ik wel dat mensen zich na vijf sessies een heel ander mens voelen. Daarom bestaat mijn begeleiding ook uit pakketten van 5 gesprekken. Met altijd de mogelijkheid te verlengen, wanneer het nog niet goed genoeg voelt. In termijnen betalen is mogelijk. De frequentie van de gesprekken bepalen we samen.

De een-op-een gesprekken van 60 minuten starten aan een tarief van €79,90pst:

 • Pakket van 5 gesprekken €399,50,-/79,90 pst
 • Eén los gesprek, dat meestal gebruikt worden voor het stellen van vragen, even te sparren, of te ventileren, €95,- pst
 • Groepscoaching, €29,- pst
 • TIP 1: Vraag je werkgever of er een mogelijkheid is om via het potje (loopbaan)coaching, deze rouw en verliescoachingssessies vergoed te krijgen. Voor een werkgever is dit goedkoper dan een langdurig verzuim te bekostigen. Deze rouwcoaching kan helpen om een langdurig ziekteverzuim te voorkomen.
 • TIP 2: Deze coachingssessies worden niet vergoed door het ziekenfonds, tenzij je bij je ziektekostenverzekering (NL) het hoogste verzekeringspakket afneemt. Neem daarvoor contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Op deze samenwerking zijn de Algemene voorwaarden van toepassing.

Verhinderd? Dat kan gebeuren, laat het me gewoon max. 24u van te voren weten, dan verplaatsen we de afspraak. Anders ben ik genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.