Bedrijven
Zowel binnen de sociale sector als daarbuiten
Lezing/workshop voor bedrijven die in hun werkveld in aanraking kunnen komen met mensen, kinderen en gezinnen die te maken krijgen met rouw en (aanstaand) verlies in al zijn vormen en tijdens elke fase van dit proces.
Denk aan Iedereen die met mensen werkt en beroepen zoals als onderwijsassistente, kinderdagverblijfleidster, verpleegkundige, verzorgende, pedagogisch (mede)werker, leerkracht, leidster voor mensen met een verstandelijke beperking, opvoedster, politieagent, huisartsen, thuiszorgmedewerker, praktijkondersteuner, etc.
Er zijn verschillende vormen van verlies.
Levend verlies: Leven met een gezinslid die chronisch en/of ongeneeslijk ziek is, met eventueel kans op overlijden. Met welke beperkingen en mogelijkheden moet je als gezin of als lid van dit gezin dan dealen, wat kun je tegenkomen bij je client, leerling, ouder en/of hun gezin? Hoe kun je er zijn voor je client, ouder, leerling? Waar kun je ze bij ondersteunen?
(aanstaand) Verlies: Het proces naar het overlijden, het overlijden van een partner en/of ouder/papa/mama/gezinslid/dierbare, het proces na het overlijden van een partner/ouder/papa/mama/gezinslid/dierbare. Wat kun je tegenkomen als hulpverlener, wat is normaal, etc? Waar moet deze client, leerling, ouder, allemaal mee dealen? Wat kun jij doen om hem/haar te ondersteunen, wat is jouw rol?
Scheiding: Beide partners/ouders leven nog, maar zijn niet meer samen, soms is dat een keuze van twee mensen, soms ook niet. Zelfs als ze achter deze keuze staan, kunnen ze door een proces van rouw en verlies gaan. Feit is dat beiden dit niet voor ogen hadden toen ze de relatie startten. Ze moeten weer een toekomst opbouwen zonder de ander. Wie zijn zij zonder de ander, hoe houden ze als alleenstaande alle ballen in de lucht en kunnen ze ruimte geven aan hun eigen verdriet én dat van de kinderen? Hoe kunnen ze de ander, papa/mama van hun kinderen in het leven van hun kinderen houden? Wat kun jij voor het kind en/of de leerling betekenen, die altijd papa óf mama moet missen, die één maar misschien zelfs wel twee nieuwe woonplekken krijgt, ook dit is verlies, die het verdriet van zijn papa en mama voelt, maar ook ruimte moet gaan geven aan zijn eigen verdriet?
Onderschat ook zeker niet de impact van het verlies van een dierbare of iets dierbaars die/dat geen deel uitmaakt van het gezin, maar wel heel dierbaar is voor je client, ouder, leerling. Denk aan opa/oma, buurvrouw, een goede vriendin, een huisdier, klasgenootje, klas, huis, vriendschap, etc.
Waar verwijs je ze naar door?
Hoe houd je jezelf staande als hulpverlener in deze situatie, hoe geef je ruimte aan en maak je ruimte voor je eigen verdriet?
Neem Contact op als je al deze moeilijke vragen sámen met mij wil tackelen, of maak meteen een afspraak via mijn Agenda. Kijk ook eens bij mijn Aanbod hoe we dat dan sámen gaan vormgeven.
Team
Want zelfs als jouw bedrijf niet deel uitmaakt van de sociale sector, kan ook jouw bedrijf en jouw team in aanraking komen met rouw op de werkvloer.
Ter preventie of ter inspiratie, als cursus/workshop/lezing op bijvoorbeeld een teamdag.
Of als begeleiding, voor als je er als team middenin zit.
Hoe ga je om met een collega die een groot verlies heeft meegemaakt? Hoe houd je de verbinding met je collega? Hoe zorg je er voor dat je collega zich verbonden blijft voelen met het bedrijf? Wat kun je voor collega doen, om ruimte te geven aan het verdriet van je collega? Om het voor je collega zo aangenaam mogelijk te maken, zodat langdurig verzuim voorkomen kan worden.
Neem Contact op als je al deze moeilijke vragen sámen met mij wil tackelen, of maak meteen een afspraak via mijn Agenda. Kijk ook eens bij mijn Aanbod hoe we dat dan sámen gaan vormgeven.
Je hoeft het niet alleen te doen, de eerste stap zet jij, sámen tackelen we de rest.
Liefs Bianca
Rouw en Verliescoach