Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching

Hoe open kun je tegen een kind zijn over de (aanstaande) dood

29 juni 2023

Kinderen kunnen nogal onverwacht uit de hoek komen. Met vragen waar ze nieuwsgierig naar zijn en jij totaal niet op voorbereid bent. Bijvoorbeeld met vragen over de dood.

Hoe open kun je dan zijn?

Mijn advies is hier dan ook altijd in:

Heel open!

Maar voordat je het kind gaat overspoelen met allerlei informatie, of zaken gaat wegwuiven omdat je je kind gerust wil stellen,

Laat je kind vertellen,

Stel vragen aan je kind,

Zo kom je er achter wat het weet en wat er onder de vraag zit.

Door het kind te laten vertellen, kan er meteen al een stukje ontlading af. Bijvoorbeeld als een vraag met angst te maken heeft;

De opa van een klasgenootje is gestorven en je kind beseft ineens dat iedereen dood kan gaan, ook papa/mama. Een vraag die gesteld zou kunnen worden is: “Ga jij ook dood?”

Als je in je gezin te maken krijgt met (aanstaand) verlies, dan is het vooral belangrijk om heel open en eerlijk te zijn naar je kinderen. Waardoor jij er voor zorgt dat jij nog steeds de veilige haven bent. Door ze steeds alle eerlijke informatie te geven, laat je bovendien zien dat jij als ouder betrouwbaar bent, want hoe moeilijk om, je bent wel eerlijk.

Als papa/mama ernstig ziek is. Vertel dat dan ook. Geef ze alle informatie die je hebt. Kinderen hebben juist nu vooral behoefte aan duidelijkheid. En willen alle gaten van vragen ingevuld hebben. Let er wel op dat je je taalgebruik aanpast aan de leeftijd.

Hebben kinderen vragen waar jij het antwoord zelf niet op weet, zeg dat dan, op sommige vragen over de dood hebben volwassenen namelijk ook geen antwoord op. Is er leven na de dood, waar is papa/mama nu?

Een mooie vraag om dan terug te stellen is: “Wat denk jij?” Zo weet je meteen wat je kind al van dit onderwerp weet. Samen hierover filosoferen kan ook.

Is het antwoord wel te onderzoeken, bijvoorbeeld: “Wat gebeurt er met het lichaam in de grond als je begraven bent?”

Dan is dit een mooie mogelijkheid om dat samen te doen, bijvoorbeeld door filmpjes te kijken of op Google naar een antwoord te zoeken. Let op soms kun je misschien zelf even wat vooronderzoek duren om te kijken welke sites geschikt zijn. Een mooie vraag om te weten waar het startpunt van jouw kind is over dit onderwerp kan zijn: “Wat weet je er al van?”

Allemaal hele mooie momenten om mooie gesprekken met je kinderen te kunnen hebben. Juist omdat dit voor volwassenen zo’n zwaar onderwerp is omdat dit onderwerp en beetje gemeden wordt, liggen er mooie kansen om dit bij kinderen die het al niet zwaar vinden, ook zo licht te houden. Er over blijven praten mag. Ook als je groot bent.

En wil je hier hulp bij, als ouder, of als professional?

Ik denk graag met je mee.

Liefs Bianca

#rouw #verlies #coach

Delen:

Lees Meer:

“Heb je ergens spijt van?”

16 mei 2024 Vroeg een van de kinderen mij tijdens een groepsbegeleiding. We deden een spelletje om het het gesprek op een andere manier toegankelijker

Stuur me een berichtje