Persoonlijke coaching

Persoonlijke coaching

Wat doe je met vaderdag, als je weduw-ouder bent?

13 juni 2023

Met Vaderdag in het vooruitzicht wordt er op veel basisscholen en thuis weer met alle liefde geknutseld voor papa. Cadeautjes worden gekocht, voor de liefste papa. Maar wat als je geen (lijfelijke) papa meer hebt? Of als je wel iemand hebt die de papa-rol op zich neemt, maar toch je papa niet is?

Bij ons ging het zo: Toen mijn kinderen nog klein waren vroeg ik ieder jaar opnieuw aan mijn dochters wat ze wilden met Vaderdag.

Want wat ze wilden kon per jaar verschillen.

Als het ze zelf niet lukte om tot een besluit te komen, dan hielp ik ze met ideeën.


Iedere keuze die ze hierin maakten was goed.


Ik deed dat als juf ook, ik vroeg het kind wat het wilde en gaf ze altijd de mogelijkheid 2 cadeautjes te maken, voor als er ook een stiefpapa is. De keuze liet ik bij het kind.

Kinderen zijn heel goed in staat om aan te geven wat ze willen. Als je maar naar ze luistert.

Gelukkig hadden de meiden ook steeds een leerkracht die met ze mee dacht en hen 7 jaar later nog steeds vroeg wat ze wilden. Want een verlies verwerk je nu eenmaal niet in een schooljaar.

Mijn meiden kozen er steeds voor om wel iets te maken, meestal hetzelfde als wat de klas maakt, want dan ben je geen uitzondering.

Kinderen willen niet de uitzondering zijn, ook mijn kinderen niet. Maar het is fijn om te weten dat je gezien en gehoord wordt en de optie om het ook anders te mogen willen er ook is.

Aan wie ze het gaven, mochten ze ook zelf bedenken. Zo zijn de cadeautjes hier al naar opa gegaan, want dat blijft de papa van papa. Een ander jaar hebben ze het zelf gehouden. Of ze gaven het aan papa en legden het bij zijn foto.

Tegenwoordig, geven ze het cadeautje aan hun stiefpapa, omdat ze dat zélf willen. Niet omdat hij nu de papa is, of omdat hij papa’s plaats heeft ingenomen. Absoluut níet zelfs. Ze hebben maar één papa en dat zal altijd zo blijven. Hun stiefpapa is hun papa niet en zal ook nooit hun papa worden. Dat willen we ook niet.

Toch wordt ook hun stiefpapa op Vaderdag in het zonnetje gezet, om hem te bedanken dat hij wel
“Papa- dingen” met ze doet, en dat doet met andere liefde, maar wel met evenveel liefde. Voor hen door het vuur gaat. Hen haalt na het stappen, hun fiets repareert, een ledstrip op hun kamer hangt, ze verwent met een extra ijsje, hen plaagt zoals alleen papa’s dat kunnen.

Tegelijkertijd is er ook plaats voor papa en denken we een keertje extra aan hem en delen we een extra herinnering over hem. Zo kunnen deze twee papa’s, omdat er altijd ruimte voor is, prima naast elkaar.

En brengen we ook een bezoekje aan opa. Want dat is en blijft de papa van papa.

Als afsluiting nog een paar ideeën hoe je betekenis kunt geven aan deze dag.

Weet dat jij met je kinderen de regie in handen hebben.

Geen enkele keuze die je hierin maakt is fout. Doe waar jullie je goed bij voelen.

Zo geef je betekenis aan deze dag:

Knutselen voor papa kan nog steeds, je kunt het niet fysiek geven, maar je kunt het wel naar zijn graf brengen, bij zijn urn leggen, of je kunt bijvoorbeeld ook een fotolijstje versieren met een foto van jullie samen.

Een ontbijtje aan hem brengen ‘s morgens gaat niet, maar dat ontbijtje kun je wel samen nuttigen en ondertussen herinneringen aan papa ophalen.

Een activiteit met papa doen gaat niet, maar het spelletje spelen dat jullie samen altijd speelden kan nog steeds gespeeld worden.

Geef vaderdag de kans om herinnerd te worden, want dan blijft degene die je zo dierbaar is bestaan.

Liefs Bianca

#rouw #verlies #coach

Delen:

Lees Meer:

Stuur me een berichtje